dinsdag 8 mei 2007

Afweer

Wie of wat in jou kiest er eigenlijk?
Het ego of je ware zelf?

Persoonlijkheid
Er is een stuk in jou dat je persoonlijkheid zou kunnen noemen. Deze persoonlijkheid is datgene dat gevormd is in contact met de buitenwereld. Hierin zitten allerlei afweermechanismen die reactionair en vermijdend van aard zijn. Ze brengen je nergens heen maar houden je ergens bij vandaan. Deze afweermechanismen worden gevoed door emoties als: boosheid, verdriet en angst. Het is vaak steeds de zelfde afweer waar je tegenaan loopt als gevolg van je grootste ervaring van tekort in het verleden.

Ego
We staan in een wereld waarin iedereen iets anders lijkt te willen. We worden geconfronteerd met verschillende ego's. Dit is een pijnlijke constatering omdat onze omgeving daardoor een beetje vijandig voelt. We wapenen ons daartegen door zelf ook een ego te ontwikkelen en komen van daaruit voor onszelf op om te zorgen dat we niets te kort komen.

Afweer
Onze oorspronkelijke behoefte is om de persoonlijke wensen te integreren in de wereld om ons heen. Hiertoe is het nodig om te handelen vanuit jezelf, de ander en het algemene belang. Het ego is echter ongeduldig en wil directe behoeftebevrediging. Het heeft geen zin in de weg van vallen en opstaan, zeker niet in een cultuur waarin je afgerekend op fouten. Omdat we deze confrontatie niet aan willen gaan en doordat we gehecht raken aan ons ego komen we in een conflictsituatie terecht tussen de wil op korte termijn en de wens tot integratie. Hierdoor raken we gefrustreerd. Om deze frustratie niet te voelen hebben we afweermechanismen gecreëerd om ruimte te scheppen en ons als een schild te beschermen tegen de pijlen die de buitenwereld op ons schiet. Tegelijkertijd houdt het zichzelf in stand doordat het ook zelf zijn noodzakelijkheid bevestigt. (Perceptie = projectie; een angstig iemand zal overal iets gevaarlijks in zien) Het ontneemt mensen op deze manier ook het zicht op de werkelijkheid. Dit gaat ten koste van de persoonlijke groei en vroeg of laat willen we hierop revanche nemen.

Ware zelf
Hier achter ligt het ware zelf dat sommige mensen "ziel" noemen. Een authentieke keuze is een keuze vande ziel. (We ervaren de ziel volgens het boeddhisme wanneer we helemaal opgaat in datgene wat je doen (met bezieling bezig zijn) We zouden bijna letterlijk achter onze afweer moeten zien te komen om een echte bereikende keuze te kunnen maken.
Allereerst moeten we dan weten wanneer wij de afweer gebruiken. Meestal gaat dit onbewust en identificeren we onszelf ermee waardoor we het niet als afweer zien. Daarna is het belangrijk deze te accepteren omdat deze wel degelijk een functie had. We hadden even de ruimte nodig omdat we onmogelijk op korte termijn alle tegenstrijdigheden tussen de wensen van onszelf en de omgeving konden opheffen. Daarentegen houden we op dit moment wel schilden op terwijl ze niet (meer) nodig zijn. Wanneer we dat doorzien dan komen we er een beetje los van. Het doel van meditatie is in feite hetzelfde; loskomen van emoties en gedachten (die vaak worden aangestuurd door angst)

Geen opmerkingen: